İHRACAT KAPıLARı AçıLıYOR! VENEZUELA'DA TüRK MALı RüZGARı ESECEK

Önümüzdeki eylül ayında Venezuela'nın başkenti Karakas'ta Türk İhraç Ürünleri Fuarı gerçekleştirilecek. 3 milyar dolarlık potansiyel sunan pazarda vergiler de önümüzdeki yıllarda düşecek.

Venezuela'nın başkenti Karakas'ta 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde Türk İhraç Ürünleri Fuarı organize edilecek. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R.Onur Kılıçer, milli katılım organizasyonunu ikinci kez üstlendikleri fuarın hem sanayi hem de tarım ve gıda sektörleri için çok yönlü fırsatlar sunduğunu belirtti. Fuar için başvuruların 5 Mayıs'a kadar devam ettiğini kaydeden Kılıçer, 'Venezuela'da sanayi ürünlerinde 1,2 milyar dolar, tarım ve gıda sektöründe 1,9 milyar dolar potansiyel ihracat hacmi bulunuyor. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarımızda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörleri vitrine çıkaracağız ve ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara taşımanın gayretini göstereceğiz' dedi.

VERGİLERİ SIFIRLIYOR

Türkiye'nin Venezuela pazarındaki ihracatını değerlendiren Başkan Kılıçer, şunları söyledi: 'Türkiye ile Venezuela arasında Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması 21 Ağustos 2020 tarihinde imzalandı. Bu anlaşma ile Venezuela tarife satırlarının yüzde 91,7'sinde gümrük vergilerini en geç 7 yıl içinde sıfırlayacak. Türkiye ise aynı takvime göre tarife satırlarının yüzde 91,9'unda gümrük vergilerini kaldıracak, yüzde 2'sinde ise kısmi vergi indirimi yapacak. Karşılıklı ticaretimizin ivmeleneceğini öngörüyoruz.'

TÜRKİYE 5'İNCİ BÜYÜK TEDARİKÇİ

Güney Amerika'nın 26,5 milyon nüfusa sahip ülkesi Venezuela'nın 2023 yılı verilerine göre 16 milyar 921 milyon dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu, yaygın bir şekilde havaalanı ve limanları bulunan bu ülkenin yıllık ithalat tutarının 9 milyar 798 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydeden Başkan Onur Kılıçer, 'Venezuela dünya genelinden en fazla elektrikli makine ve cihazlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, hububat, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, hayvansal ve bitkisel yağlar, un, süt ve pastacılık ürünleri, gıda sanayi kalıntıları, hayvan yemleri, şeker ve şeker mamulleri ile kauçuk ve kauçuktan eşyalar ithal ediyor. Venezuela'nın en önemli tedarikçileri arasında Çin, ABD, Brezilya bulunuyor. 115 ülkeden ithalat yapan Venezuela'da Türkiye, 5'inci büyük tedarikçi konumunda bulunuyor' diye konuştu.

2024-05-03T05:31:08Z dg43tfdfdgfd