MO (MON, MONO) NEDIR? MO (MONOSIT) KAç OLMALıDıR, YüKSEKLIğI NASıL TEDAVI EDILIR?

Kan hücrelerinde farklı hücreler bulunur. Beyaz kan hücreleri de bu hücrelerden sadece biridir. Monositler beyaz kan hücreleri çeşitlerinden biridir. Beyaz kan hücrelerinin bir kısmı monositlerden oluşur.

MO (MON, MONO) Nedir?

Bağışıklık hücreleri makraflar ve dendritik hücrelere dönüştüğünde dokulara giriş yapmadan ilk olarak kan içerisinde dolaşır. Monositler, viral ve bakterilek enfeksiyonlara karşı direnç gösterir ve korur. Bu hücreler çeşitli mikroorganizmalar öldürerek yabancı parçacıkları alır. Ölü hücrelerin temizlenmesinde oldukça etkilidir. Bu durumda bağışıklık tepkileri arttırılır.

 Monositler, artrit ve atereoskleroz başta olmak üzere çeşitli birçok hastalığında gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Monositlerin normal değer aralığı kişiler tarafından çok merak ediliyor. Bu monositlerin normal değer aralığı, tüm akyuvarların %1 ile %9'u arasında yer alır.

 Monist değerlerinin yüksek olması, birçok etki oluşturabiliyor. Özellikle bu değerlerin yüksek olması vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi rahatsızlıklarla mücadele ettiği gösterir. Bu birinci ihtimal olarak görülüyor. İkinci bir ihtimal ise, monositlerin bazı sorunlardan dolayı beklendiği şekilde yüksek verimle veya tam olarak çalışamadığı anlamına gelebiliyor. Monosit değerlerinin yüksek olması durumunda monositoz adı veriliyor.

 Monosit değerlerinin niye yükseldiği pek çok kişinin merak ettiği bir bilgidir. Değerler bazı hastalıklardan dolayı yükselebiliyor. Yükselen bu değerler bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Monositlerin yükselmesi şu durumlardan dolayı ortaya çıkabiliyor;

  • Maya enfeksiyonları
  • Parazite bağlı enfeksiyonlar
  • Koroner kalp rahatsızlığı
  • Romatizma bozukluğu
  • Akciğer hastalığı
  • Akciğer enfeksiyonları
  • Tüberküloz
  • Obezite
  • Bağırsak sendromları
  • Bakteriden dolayı oluşan enfeksiyonlar

MO (Monosit) Kaç Olmalıdır? Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

 Monosit yükseklikleri basit bir test yoluyla tespit edilebiliyor. Kişilerde bazı nedenlerden dolayı monosit oranları yükselebiliyor. Yaşanan bazı hastalıklardan dolayı monosit oranları artabiliyor. Bu hastalıklar şu şekildedir;

  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kan hastalıkları
  • Kanser hastalıkları
  • Otoimmun hastalıkları

Monosit hücreleri kemik iliği içerisinde üretiliyor ve daha sonra kana karışıyor. Gerekli durumlarda bu oranlar artabiliyor. Monosit miktarları CBC tam kan sayımı testiyle ölçülüyor. Kişilerden kan alınarak laboratuvar ortamında detaylı olarak incelenerek ortaya çıkarılabilir. Tam kan sonucunda kişilerde beyaz kan hücreleri içerisinde monosit oranları gözlemlenir. Bu oranlar %0 ile %9 arasında olmalıdır. oranının üstüne çıktığında anormal durum olarak değerlendirilir. Fakat hastalıkların tanısı koyulurken miktardan daha çok, monositlerin beyaz kan hücrelerinin içerisinde bulunan oran göz önüne alınıyor.

 Pek çok kişi bu hastalığın nasıl tedavi edileceğini merak ederek araştırmalar yapabiliyor. Yaşanan bazı hastalıklar nedeniyle monositlerin oranı artabiliyor. Monosit yüksekliği herhangi bir hastalığı göstermez. Genellikle bir hastalıktan dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumlar doktorların istediği kan tahliliyle ortaya çıkıyor. Monositlerin yüksek olması durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemi altta bulunan hastalığa göre farklılık gösterebilir.

 Monosit Yüksekliği Tehlikeli Mi?

 Monosit yüksekliği tek başına bir hastalık olmadı için, yükselmesine bağlı olan hastalıklar tespit edilmelidir. Bu sebepten dolayı monosit yüksekliği tek başına bir tehlike oluşturmuyor. Fakat değerlerin çok yüksek olması ciddi hastalıkların habercisidir. Kronik enfeksiyonlarda ve kan hastalıklarında monosit değerleri son derece yüksektir. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan hastalıklar mutlaka kısa süre içinde tedavi edilmeli ve risk ortadan kaldırılmalıdır.

 Monosit Yükseldiğinde Ne Yapılmalı?

 Monositin yükselmesiyle birlikte kişiler bazı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Hastaların bu süreçte bazı durumlara dikkat etmelidir. Özellikle uykusunun düzenli olmasına çok dikkat etmelidir. Monosit yüksekliğini indirmek için kişiler ihtiyaç duyulan uyku ihtiyacını karşılamalıdır. Özellikle obezite olan kişilerde monosit yüksekliği görülebilir. Bu nedenden dolayı obeziteye neden olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Kişilerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesi gerekir.

2022-03-18T12:05:51Z dg43tfdfdgfd