ALTıN FIYATı FED KARARıNıN ARDıNDAN REKOR KıRDı

Investing.com - ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranını 50 baz puan indirerek %5,50'den %5'e çekti.

Ons altın, kararın ardından 2.600 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Faiz indirimleri genellikle doların zayıflamasına yol açar, bu da altın gibi değerli metallerin fiyatlarını yükseltebilir. Pek çok uzman, altın fiyatlarının kısa vadede yüksek seviyelerde kalmaya devam edebileceğini veya daha da yükselebileceği görüşünü paylaşıyor.

Altının yıllık getirisi %33'ün üzerine çıktı.

Altın fiyatı faiz indiriminden nasıl etkileniyor?

Faiz oranlarının düşürülmesi, sabit getirili yatırım araçlarının çekiciliğini azaltır ve yatırımcıları alternatif yatırımlara, özellikle de emtialara yönlendirir. Altın, güvenli liman olarak kabul edildiğinden, düşük faiz ortamlarında daha cazip hale gelir.

Faizlerin düşmesiyle birlikte, düşük getiri sağlayan tasarruf ve yatırım araçlarına olan ilgi azalır. Aynı zamanda, düşük faiz oranları ekonomiye likidite sağlar ve enflasyon beklentilerini artırabilir. Bu durumlar, yatırımcıları altına yönlendirebilir çünkü altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kabul edilir.

Dolar endeksi yılın en düşük seviyesine çok yaklaştı

 

Dolar endeksi, ABD dolarının, bir sepet içindeki diğer anahtar para birimlerine karşı değerini ölçer.

Uzmanlara göre Fed'in faiz indirimine gitmesi, dolar üzerinde baskı oluşturarak dolar endeksinin düşmesine neden olmuş gibi görünüyor. Faiz oranlarının düşmesi, ABD'de yatırımcıların daha düşük getiri elde etmesine neden olur ve dolara olan talebi azaltır. Bu da doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açar.

2024-09-18T20:10:25Z dg43tfdfdgfd