KARIYE CAMII, 79 YıL SONRA IBADETE AçıLDı

21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle cami statüsüne çevrilen İstanbul'daki Kariye Camii, ibadete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle cami statüsüne çevrilen İstanbul'daki Kariye Camii, ibadete açıldı. Fatih Edirnekapı'da bulunan ve inşasının ardından uzun yıllar kilise olarak kullanılan yapı, 2. Bayezid döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından camiye çevrildi. 1948'de dönemin Müzeler İdaresi'ne bağlanarak müze haline getirilen Kariye, 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami oldu. Bu kararın ardından restorasyonuna başlanan camideki çalışmalar 4 yıl sonra tamamlandı.

Cami, Ayasofya modeliyle hizmet verecek. Yapılan çalışmalarda, ibadetin yapılacağı alanlara ayrıca önlemler alındı. Duvar ve tavandaki resimlerin üstü örtüldü.

Turistlerin rehber eşliğinde gezeceği alan belirlendi. Ayrıca, camideki eserlerle ilgili bilgiler birçok dilde anlatabilecek. QR koduyla eser hakkında bilgiler verilecek.

AYASOFYA MODELİ UYGULANACAK

Yapılan çalışmalarda, ibadetin yapılacağı alanlara ayrıca önlemler alındı. Duvar ve tavandaki resimlerin üstü örtüldü. Namaz sonrası örtüler kaldırılıyor.

2024-05-07T05:46:18Z dg43tfdfdgfd